PVDA Leuven vraagt volledige transparantie van de mandaten politici

PVDA Leuven voert met een tiental militanten actie aan het stadskantoor tegen de graaipolitiek. Ze vragen volledige transparantie over de mandaten en de bijhorende vergoedingen van alle mandatarissen. De actievoerders doen dat symbolisch met hun eigen belastingsbrief. “Deze periode moeten alle burgers transparant zijn hoeveel zij verdienen tijdens hun belastingsafgifte. Wij verwachten van alle politici hetzelfde naar de burgers toe. Maar sommige schepenen en de burgemeester weigeren dit voorlopig te doen,” stelt Line De Witte, voorzitter van PVDA Leuven.

Verdient Schepen Vansina ook 30.000 euro aan Intermixt?
Volgens de berekeningen van de PVDA is het mogelijk dat er hoge bedragen worden uitbetaald. Naast zijn mooie Schepenloon van 92.279, heeft Schepen Vansina (CD&V) nog 6 betaalde mandaten en niet de minste. “Als voorzitter van de Raad van Bestuur voor financieringsintercommunale Intermixt, zal hij ongetwijfeld veel meer dan de 205 euro bruto per vergadering opstrijken. Van Antwerps Schepen Koen Kennis (N-VA) weten we dat hij aan Intermixt meer dan 30.000 euro heeft verdient, of 3.667 euro per vergadering. Tot vandaag weigert Vansina echter de bedragen op tafel te leggen. Nochtans had de Leuvense CD&V-voorzitter beloofd dat die transparantie er ging komen. Wij zijn nog altijd aan het wachten”, stelt De Witte.

Een burgemeester moet het goede voorbeeld geven.
Ook Louis Tobback heeft naast zijn jaarloon van 123.039 euro, zeven andere betaalde mandaten. Voorzitter Crombez had nochtans beloofd om alles openbaar te maken tegen midden maart. Maar tot vandaag ontbreken de bedragen van burgemeester Tobback. Tijdens de gemeenteraad van februari beloofde burgemeester Tobback om de bedragen en de mandaten te vermelden. Het stadsbestuur heeft voorlopig enkel een oplijsting gemaakt van alle mandaten. Maar welke bedragen daar bij horen is tot vandaag niet transparant. Wat houdt hem nu tegen om nu eindelijk de zaken te publiceren?

Voorstellen voor politieke vernieuwing.
De PVDA vraagt een duidelijk plan als antwoord op het getalm en de rookgordijnen van de traditionele partijen. Om een politieke vernieuwing te starten moeten alle privé- en publieke mandaten openbaar worden gemaakt. “Waar wachten ze op? Op de gemeenteraad van februari werd er beloofd dat men alles ging publiceren. Tot vandaag is daar nog altijd niets van in huis gekomen.
De Leuvenaar heeft recht om te weten hoe zijn belastingsgeld wordt beheerd. Het geld in intercommunales, dat komt ook van belastingsgeld van de inwoners. Zij hebben dus het recht dat alles transparant wordt gemaakt” besluit Line De Witte.