Line De Witte, PVDA-gemeenteraadslid in Leuven schrijft haar gedachten van zich af. Gelardeerd door zinnen uit het strijdlied De Internationale. Over de crisis die nu door de uitbraak van het coronavirus aan de oppervlakte komt. En over de oplossing: de samenwerkende mens.

Line De Witte bij haar installatie als raadslid
In crisistijd komen de tegenstellingen scherper naar voren. Een systeem, dat duidelijk haar failliet heeft getoond. Een systeem dat de belangen van enkelingen boven de gezondheid van ons allen stelt. Waar de winsten voorgaan op de mensen.
*De wereld steunt op nieuwe krachten, begeerte heeft ons aangeraakt*
Solidariteit
In deze crisis komen de kiemen van een andere samenleving naar voren. Een waar solidariteit centraal staat, waar we er alleen komen als we samenwerken. Waar de gewone werkende mensen de helden zijn. Waar de oplossing ligt in openbare dienstverlening zoals de gezondheidszorg, de afvalophaling en het openbaar vervoer. Waar de noden van de mensen eerst komen, en niet de winst.
Gezondheid
Niet iedereen is daar even blij mee. Sommigen zeggen: ‘de keuze tussen redden van levens en economie is lastig’. Anderen willen kost wat kost dat niet-essentiële productie openblijft, ten koste van de gezondheid van hun werknemers. Banken willen dividenden blijven uitkeren. Winsten voor alles. Het gevaar is dan ook groot dat zij deze crisis opnieuw zullen willen doen betalen door de gewone mensen. Dat ze na 'corona' gewoon verder besparen op de sociale zekerheid. Dat ze de werkende mensen nog harder zullen laten werken, voor een kleiner pensioen, in hyperflexibele contracten. Dat ze tegenstellingen tussen Walen en Vlamingen creëren om te doen vergeten hoe we allemaal samen dit virus versloegen. Niet dankzij hen.
Supersamenwerker
Samenleven kan je niet alleen. En dat merken we nu harder dan ooit. Nu we allemaal op afstand moeten blijven van elkaar. Deze crisis leert ons dat de mens een supersamenwerker is. Dat we er zijn voor elkaar. Dat terwijl ons zo lang verteld werd dat we eigenlijk wolven zijn, gedreven door hebzucht en gemotiveerd door eigenbelang. Dat zijn geen eigenschappen van de mens, dat zijn eigenschappen van het kapitalisme.
Basisrechten
De oplossingen zijn collectief, voorbij de markt. Want de markt creëert bedrijven die mondmaskers voor zichzelf claimen in plaats van ze naar de zorg te sturen. De markt creëert speculanten en traders die massawinsten maken op die mondmaskers. De markt creëert onbetaalbare medicatie. Het is de openbare gezondheidszorg, die ons toelaat deze crisis het hoofd te bieden. Alleen openbare sectoren kunnen basisrechten garanderen.
Laten we dat niet vergeten. Nu niet. Nooit niet.