Skip to content

PVDA pleit voor oprichting Leuvens noodfonds voor strijd tegen corona

PVDA pleit voor oprichting Leuvens noodfonds voor strijd tegen corona

Een Leuvens noodfonds voor de strijd tegen corona. De kosten van deze crisis mogen volgens de linkse partij, niet op de werkende bevolking worden afgewenteld, het is belangrijk dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De grootste bijdrage aan het noodfonds moet komen van een oppervlakte- en drijfkrachttaks voor grote bedrijven op het Leuvense grondgebied. Daarnaast vraagt de PVDA ook een symbolische bijdrage van de gemeenteraadsleden zelf.

Line De Witte

“Een crisissituatie brengt mensen dichter bij elkaar”, zegt gemeenteraadslid van de PVDA, Line De Witte. “De ironie wil dat we dit vandaag doen door afstand te houden, maar in essentie is dat met dit virus niet anders. Ongeacht afkomst, gender of religie, vandaag voelt iedereen zich ‘Van Ranst’. Het stadsbestuur lanceerde meteen het platform Leuven helpt, er worden massaal mondmaskertjes gemaakt en we strijden over partijgrenzen heen solidair tegen hetzelfde virus. De solidariteit en samenwerking die nu naar boven komt is heel mooi en belangrijk. De PVDA wil het stadsbestuur daarom ook feliciteren met haar kordate, serene en sociale aanpak van deze crisis.”

een crisissituatie brengt mensen dichter bij elkaar

De PVDA is ook blij dat er in onze Leuven geen lockdown komt van de democratie. “Democratisch debat is in tijden van crisis net zeer belangrijk”, verklaart De Witte. “We blijven dan wel samen solidair in ons eigen kot, het ene kot is het andere niet. Terwijl de tocht bij sommigen door de spleten in de muren van hun kleine kamertje naar binnen waait, maakt de huisjesmelker die deze kamers verhuurt een wandeling in zijn grote tuin.”

“Alexander Van Damme, hoofdaandeelhouder van AB Inbev en rijkste man van België”, gaat De Witte verder, “vraagt zich af in welk van zijn villa’s hij de komende weken zal vertoeven. Maar hoewel de cafés verplicht gesloten zijn, moet er wél absoluut nog steeds bier gebrouwen worden in zijn fabrieken. Zijn winsten mogen niet in gevaar komen, stel je voor dat de concurrentie marktaandeel inpikt. En dus gaan de werknemers van AB Inbev gewoon werken, met gevaar voor de eigen gezondheid en dus met gevaar voor de gezondheid van de hele bevolking.”

een noodfonds, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen

“We steunen dus ten volle alle positieve maatregelen van dit stadsbestuur ter bestrijding van dit virus”, besluit De Witte. “Maar daarnaast willen we ook enkele constructieve voorstellen doen en opkomen voor zij die vandaag het hardst getroffen worden door dit virus, dat zijn de werknemers, de kleine zelfstandigen en de meest kwetsbare inwoners van onze stad. De kosten van deze crisis mogen niet opnieuw bij hen terecht komen. Daarom pleiten wij voor de oprichting van een noodfonds, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.”

De grote bijdrage moet er komen via een oppervlaktetaks en drijfkrachttaks op grote bedrijven op het Leuvense grondgebied zoals AB Inbev, KBC en Imec. Zo een bijdrage bestaat vandaag al in 10 van de 12 centrumsteden en zou in Leuven naar schatting maar liefst 5 miljoen euro kunnen opbrengen. Daarnaast vraagt de PVDA ook een symbolische bijdrage van de gemeenteraadsleden zelf. De commissievergaderingen verlopen omwille van het besmettingsgevaar via mail. Maar bepaalde gemeenteraadsleden lijken daarvan gebruik te maken om zich plots op elke commissie in te tekenen en een vergoeding te ontvangen. Verder is het ook gewoon veel minder werk om een mailtje te sturen en af te wachten tot er een verslag komt dan om anderhalf uur te vergaderen. Toch krijgen alle ‘aanwezigen’ hun zitpenning uitbetaald. Daarom stelt de PVDA voor om die vergoedingen in deze uitzonderlijke situatie door te storten naar het noodfonds.

 

Update 1 april:

De PVDA-Leuven "betreurt het feit dat de andere partijen in de gemeenteraad unaniem tegen al onze punten stemden. Onze constructieve oppositie gaat voort."