Werkende stad

Er zijn duizenden werkende handen nodig voor een stad op mensenmaat. We hebben bouwvakkers nodig om huizen te isoleren, chauffeurs voor een beter openbaar vervoer, meer leerkrachten voor kleinere klassen, meer zorgpersoneel, … Er is zo veel te doen. De huidige Leuvense vacatures zijn veelal geschikt voor hoogopgeleiden of gespecialiseerde arbeiders. Toch worden er slechts beperkt manieren aangereikt om deze arbeiders bij te scholen, zodat deze jobs ingevuld kunnen worden. Ook het uitbesteden van diensten aan privéfirma's, zoals bijvoorbeeld gedaan wordt voor straatwerken en poetsdiensten, brengt negatieve gevolgen met zich mee. Deze werknemers kunnen te maken krijgen met lage lonen, gebrek aan arbeidsbescherming en instabiele arbeidsvoorwaarden. Dit heeft niet alleen een impact op hun welzijn, maar het heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van de diensten die worden geleverd. Wij willen hier een trendbreuk. De stad op mensenmaat is een werkende stad.

Wat wij willen

Een. Investeer in de stad

  • Wij investeren in het stedelijk onderwijs, de stadscrèches en in de herwaardering van andere stadsdiensten. Daar zijn honderden jobs voor nodig.
  • We draaien de privatisering van poetsdiensten, wegenwerken en parkeerwachters terug.
  • We gaan voor investeringen en banen in toekomstsectoren. We kiezen niet voor een private partner om de transitie naar duurzaamheid uit te rollen, maar investeren in een regionaal energiebedrijf voor duurzame en goedkope energie.
  • We zetten in op meer toegankelijke wijkkantoren voor stadsdiensten en politie. We draaien de tendens naar telefonische en digitale afspraken terug om. We zetten in op goed en persoonlijk contact met de burger. We doen beroep op de expertise van de loketbedienden om de dienstverlening aan de burger te verbeteren.
  • We willen een stedelijk investeringsbudget dat uitgaat van de sociale noden, maar ook zorgt voor volwaardige jobs. 

Meer achtergrondinformatie

Twee. Nultolerantie voor sociale dumping

  • Wij voeren een charter tegen sociale dumping in. Geen wirwar van constructies en onderaannemingen die een loopje nemen met de sociale rechten en de veiligheid van de werknemers. De stad neemt zelf mensen in dienst om die zaken te doen en garandeert goede loon- en arbeidsvoorwaarden. Want op de bouwwerven van de stad aanvaarden we alleen volwaardige jobs.
  • Daarbij moet respect voor arbeid, milieu en veiligheid het eerste criterium zijn. De stad moet optreden tegen sociale dumping en tegen overtredingen van de arbeidswet. 
  • Opleidingstrajecten, sociale tewerkstelling en het stelsel van ‘artikel 60’ moeten bijkomende tewerkstelling creëren. Ze mogen geen stabiele banen vernietigen.

Meer achtergrondinformatie

Drie. Respect voor het stadspersoneel

  • Wij tonen respect voor de medewerkers van de stadsdiensten. Sterke publieke diensten zijn nodig. Ze staan of vallen bij gemotiveerde medewerkers. Zorg voor een vast statuut op alle niveaus. De stad moet een sociale werkgever bij uitstek zijn.
  • We luisteren naar het stadspersoneel en nemen de expertise qua dienstverlening ernstig. We verspillen daarom geen geld aan dure consultancybureaus.
  • We verdedigen het statuut van onze ambtenaren, ook op Vlaams en Federaal niveau. We verzetten ons tegen de tendens naar steeds meer contractueel en interim-personeel bij de openbare diensten.
  • De financiering van de pensioenen van het stadspersoneel mag er niet voor zorgen dat de werkdruk verhoogt. Daarom eisen we dat er geen jobs geschrapt worden om deze pensioenlast te betalen.
  • We starten een proefproject op rond de 30-urenweek en evalueren de impact op stress, welzijn en de combinatie werk-gezin.

 

Meer achtergrondinformatie