Opvallend jonge, syndicale en diverse PVDA-lijst in Leuven

“Van treinbegeleider tot dokter, van student tot vluchteling, dit is de meest dynamische en actieve lijst in Leuven” zegt lijsttrekker Line De Witte over de Leuvense PVDA-lijst. “De kandidaten die we vandaag bekend maken zijn allemaal dag in dag uit actief voor een stad op mensenmaat. Dat maakt onze lijst zo sterk.”

De Leuvense PVDA maakte 46 van de 47 kandidaten bekend op haar persconferentie. De overige plaats wordt open gelaten omdat de linkse partij nog in gesprek is met ‘actieve Leuvenaars’. Het is een opvallend jonge lijst, met niet minder dan een derde van de kandidaten onder de 30 jaar. Daarmee stapt PVDA van alle partijen met de jongste ploeg naar de verkiezingen in Leuven. “De eerste drie kandidaten zijn 30 of jonger, dat drukt ons engagement bij de jongeren uit” vindt De Witte. Een kwart van de plaatsen gaat naar arbeiders en syndicalisten uit beide vakbonden. “Andere partijen hebben de wereld van de arbeid laten vallen, voor ons is dat het kloppend hart van de stad.” Verder zijn er promintente plaatsen voorzien voor mensen uit de migratie. De PVDA heeft als enige partij in Leuven gekozen voor een vrouwelijke lijsttrekker, en ook de lijstduwer is een vrouw. “De lijst telt daardoor net meer vrouwen dan mannen.” aldus De Witte.

Wie zijn de mensen op de lijst van de PVDA? En waarom kiezen ze er voor om op te komen? We laten enkele kandidaten aan het woord.

Op plaats twee vinden we de 30’er Farman Sabir die vijf jaar geleden als vluchteling uit Iraaks Koerdistan naar België kwam. Ondertussen heeft hij een diploma sociaal werk op zak en werkt hij als sociaal werker met vluchtelingen bij het OCMW. “Sinds ik in België woon, vond ik het belangrijk om de taal te leren en volgde ik cursussen. Maar ik heb pas echt Nederlands geleerd door naar FC De Kampioenen te kijken. Ik voel me thuis in Leuven, één op drie Leuvenaars heeft migratieroots. Met mijn kandidatuur wil ik alle Leuvenaars een stem geven. De ervaring die ik heb opgedaan wil ik graag doorgeven aan jonge vluchtelingen.”

Plaats drie gaat naar 22-jarige student Seppe De Meulder. Seppe is voorzitter van COMAC, de studentenbeweging van de PVDA in Leuven. Hij is geboren en getogen Leuvenaar en woont in Wijgmaal, waar hij altijd actief was in jeugdbewegingen zoals Chiro en Jonna. Hij is socioloog van opleiding en studeert nu filosofie. “Als filosoof vind ik dat we de wereld niet alleen moeten begrijpen, maar ook veranderen. Dat doe ik dag in dag uit met Comac. We gingen bijvoorbeeld naar de klimaattop in Bonn. Om echt klimaatneutraal te worden, moet de stad het heft zelf in handen nemen zoals in Kopenhagen. Niet hopen op individuele initiatieven, of rekenen op de privé, maar zelf via een regionaal energiebedrijf zorgen voor hernieuwbare energie.”

Plaats vier gaat naar syndicaliste Frieda Geleyns. Zij werkt als vormgever bij ACV. Ook Frieda is geboren en getogen Leuvenaar en werkte voordien als  autocarchauffeur en opvoedster. “Samen met mijn vrouw Mieke ben ik altijd actief geweest in de vrouwenbeweging. Maar het bleef niet bij de vrouwenbeweging. Mijn syndicale carrière heeft een vliegende start genomen tijdens de eerste “Witte Woede” protesten en acties van de non-profit. Daar ben ik gegroeid als vakbondsafgevaardigde en als militant.”

Tine Van Rompuy duwt de lijst. Tine was lijsttrekker in 2012 en is verpleegkundige op brugpensioen. Ze is nog steeds syndicaal actief bij LBC, de bediendencentrale van ACV. “Na mijn pensioen besliste ik om mij actief te blijven inzetten. Als vrijwilliger bij de sociale kruidenier zie ik het armoedeprobleem toenemen. Er zijn meer middelen nodig om armoede structureel aan te pakken. En die antwoorden vind ik bij de PVDA.”

Ook Johan Van den Perre is een opvallende kandidaat. Hij werd bekend als Redcap Johan, een van de hoofdfiguren uit ‘het leven zoals het is: de luchthaven’ toen hij bij Sabena werkte. Nu is hij treinbegeleider bij NMBS en is militant bij ABVV. Hij is zeer actief in de strijd voor betere pensioenen en is als treinbegeleider ook fervent voorstander van meer openbaar vervoer. “Ik vind het heel belangrijk dat openbaar vervoer toegankelijk en makkelijk beschikbaar is voor mensen. Daarom zou het openbaar vervoer gratis moeten zijn in Leuven.”

 

De volledige lijst van PVDA Leuven:

1 Line De Witte
2 Farman Ali Sabir
3 Seppe De Meulder
4 Frieda Geleyns
5 Bea Knaepen
6 Wiske Vingtcent
7 Thomas Mathys
8 Fatma Gözet
9 Lien Mertens
10 Kristof Bosmans
11 Carine Coel
12 Johan Van den Perre
13 Heleen Vijfeycken
14 Lok Rana
15 An Cloet
16 Ahmed Karrouche
17 Zilan Tel
18 Johan Adriaens
19 Jasmine Elsen
20 Tareq Alrefai
21 Saskia Jacobs
22 Karel Vanderleyden
23 Hanne Bosselaers
24 Ludo Heuvelmans
25 Eva Andriessen
26 Franky Vandereet
27 Els Tuyls
28 Peter Pauwels
29 Mieke Van Overveldt
30 Johan Kerkhof
31 Roos Renoult
32 Gilbert Van Reusel
33 Raissa Verdickt
34 Quentin Delporte
35 Petra Denier
36 Pieterjan De Meulder
37 Eva Simon
38 Free Van Doorslaer
39 Chantal Callewaerts
40 Johan Hoebeke
41 Mei Lan NG
42 Michael Van Rillaer
43 Thomas Droogné
44 Annette Smets
45 Wouter Vanduffel
46 Wout Lootens
47 Tine Vanrompuy