Leuvenaar Anton Nilis trekt in oktober ambitieuze PVDA-lijst

Leuvenaar Anton Nilis trekt in oktober ambitieuze PVDA-lijst

29 augustus 2024

Leuvenaar Anton Nilis (28 jaar) zal in oktober de PVDA lijst trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Line De Witte zal de lijst duwen. “Als geboren en getogen Leuvenaar ben ik enorm trots dat PVDA mij deze kans geeft,” klinkt het bij kersvers lijsttrekker Anton Nilis. “PVDA weegt nu al op het beleid in Leuven. Wij blijven betaalbaar wonen op de kaart zetten en dwongen meer openbaar vervoer van en naar Wijgmaal af.” aldus Nilis. “Wij zullen op de nagel van betaalbaar wonen blijven kloppen. Het is tijd dat het stadsbestuur echt strenger wordt tegenover projectontwikkelaars, die onze stad volbouwen met onbetaalbare woningen.” De PVDA wil met Nilis verder doorbreken en meerdere zetels behalen. “Hoe groter wij worden, hoe meer de kiezer Ridouani dwingt om naar ons te kijken en niet naar CD&V.” klinkt het ambitieus.

Voor wie de lokale Leuvense politiek volgt, is Anton Nilis waarschijnlijk een verrassende naam, maar zelf ziet hij dat niet als nadeel. “Ik heb misschien geen ervaring in de gemeenteraad, maar als Leuvenaar heb ik ondertussen 28 jaar ervaring.” Nilis is verder ook woonexpert en persoonlijk medewerker van PVDA-parlementslid Jos D’Haese, de politieke debatten zijn voor hem dus niet nieuw. Er stroomt niet alleen Leuvens, maar ook sociaal geëngageerd bloed door Nilis zijn aderen. Zo is hij steeds zeer actief geweest bij scouts Boven-Lo, in Kessel-Lo. “Van gewoon lid over leiding en groepsleiding tot medeoprichter van een Akabe-groep (een groep voor kinderen met een handicap), ik heb het allemaal gezien. En als lid van de ondersteunende vzw zijn ze nog steeds niet van mij af,” lacht Nilis. “PVDA was voor mij dan ook een logische keuze. Het is de enige partij die echt iets wil veranderen in het voordeel van de gewone mensen en dat ook samen met hen doet.”

 

Voor PVDA is het duidelijk: de verkiezingen in Leuven moeten en zullen rond het thema Wonen draaien. “Als jonge Leuvenaar ondervind ik de wooncrisis aan den lijve. Ik zie meer en meer mensen rond mij vertrekken uit Leuven. Zowel kopen als huren is in Leuven gewoon veel te duur.” vertelt Nilis. “Zelf heb ik het ‘geluk’ gehad een huis te kunnen kopen. Maar ondertussen woon ik wel twee jaar terug bij mijn ouders en zijn de renovatiekosten al met meer dan 80.000 euro opgelopen”, zegt Nilis. “En die crisis heeft een oorzaak”, vervolgt Nilis, die voor de PVDA als woonexpert werkt in het Vlaams Parlement. “Leuven heeft de sleutels van de woonmarkt te veel uit handen gegeven aan projectontwikkelaars. En die bouwen Leuven vol met peperdure luxewoningen.” De PVDA schuift een oplossing naar voor om de wooncrisis aan te pakken. “Wij willen dat het stadsbestuur afdwingt dat er in elk nieuw bouwproject minstens ⅔ woningen betaalbaar zijn. We begrijpen niet dat deze eis nog niet wordt gesteund door het bestuur.” 

Naast Anton Nilis als lijsttrekker stelt de PVDA ook de rest van de top 4 van de lijst voor. Dat zijn Anaïs Stals, 26 jaar en voorzitster van de PVDA in Leuven; Jan Thys, 20 jaar, student biochemie en Els Tuyls, 33 jaar, kinderverzorgster in Leuven en jonge mama.

“Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we met dit team nog meer onze stempel gaan drukken in Leuven. Met de PVDA weten we wat er echt leeft onder de Leuvenaars. En we gaan er alles aan doen om de punten van die Leuvenaar op de agenda van de gemeenteraad te zetten.” stelt Nilis. Om dat te bereiken hoopt de PVDA meerdere zetels binnen te halen bij de komende gemeenteraad. Ten slotte heeft Nilis nog een oproep voor Vooruit en Groen. “Het is tijd om naar links te kijken. De PVDA zit duidelijk in de lift en wij staan open om te praten. Het is tijd voor een écht links stadsbestuur.”

Als lijsttrekker in Leuven treedt Nilis in de voetsporen van Line De Witte. "Dat wordt geen eenvoudige taak, Line heeft de PVDA hier echt op de kaart gezet haar stempel stevig op de Leuvense politiek gedrukt. Ik ben heel blij dat ze dat als lijstduwer zal blijven doen." aldus Nilis.