Skip to content

Amazonmiljardair staat symbool voor wat er mis is met het kapitalisme

Amazonmiljardair staat symbool voor wat er mis is met het kapitalisme

Opiniestuk door Sander Vandecapelle, voorzitter PVDA Vlaams-Brabant

De loonbrief van een startende pakjesbezorger van BPOST in België is 11 euro bruto per uur. Zijn job is duidelijk: pakjes sorteren en rondbrengen. Schoenen van Zalando, alles van Bol.com, en ook pakjes van Amazon het bedrijf van CEO Jeffry Besos. In zowat alle koerierbedrijven werken de pakjesbezorgers aan een hels ritme, maar toch staat de rijkom die ze creëren niet op hun loonbrief. Een groot deel van de rijkom vloeit door richting enkele superrijken.

Rijkste man van de wereld
Zo kon je lezen in Time Magazine over het loon van Jeff Bezos, CEO van het Amerikaanse Amazon. Van januari tot mei dit jaar verdiende de rijkste man van de wereld dagelijks 275 miljoen dollar – en dat elke dag opnieuw. Wat kan je daaruit besluiten? In het kapitalisme word je niet rijk door hard te werken. Dat kan je alleen door rijkdom die de werknemers creëren op te eisen. Dat doet ook Jeff Bezos als CEO met zijn beleid naar de 650.000 werknemers van Amazon.

Undercover
Hoe het er echt aan toegaat in het bedrijf van Amazon, kan je lezen in het boek Hired van James Bloodworth. Deze Britse journalist van de krant The Guardian ging zes maanden undercover bij het bedrijf van Amazon. De journalist brengt een sterke getuigenis hoe de werknemers werken aan een ritme van 9 seconden om een pakje aan te nemen, klaar te maken voor verzending en het door te geven. 300 pakjes per uur of gemiddeld 3000 pakjes per dag.

In zijn pakkend verhaal lees je meer over het arbeidssysteem van Amazon. Om zoveel mogelijk winst op te leveren, kloppen arbeiders en bedienden vaak werktijden van 16 uur per dag, met maar een half uur pauze. Elke werknemer draagt een apparaatje dat de productiviteit bijhoudt. Werknemers die de opgelegde doelstellingen niet behalen of ziek vallen krijgen strafpunten en bij zes strafpunten ontvang je onverbiddellijk een ontslagbrief.

Systeemkeuze
Hoe meer je leest over de rijkste man van de wereld, hoe meer de vraag opkomt hoe lang we het kapitalisme blijven tolereren. Een steeds grotere koek van de geproduceerde rijkdom van werknemers, wordt aangeslagen door een kleine elite. De vraag is hoelang we toelaten dat één man elke dag 275 miljoen dollar heeft toegeëigend, terwijl de meerderheid van werknemers in de logistiek werken aan belachelijk lage lonen.