Skip to content

Leuven kampioen dure stadsdiensten

Leuven kampioen dure stadsdiensten

Leuven is kampioen wat dure stadsdiensten betreft. Ze treffen de inwoners met weinig geld het hardst. Een gezin met een laag inkomen, zal immers evenveel moeten betalen voor zwembad, huisvuil en bewonerskaart als een gezin met een hoog inkomen. Maar voor dat eerste gezin is het wel een stevigere hap uit hun budget. De stadsdiensten moeten een pak goedkoper.

Een Leuvens gezin Tina (40) en Frank (40), heeft twee auto’s. Tina werkt in shiften in het ziekenhuis en moet soms op haar werk zijn wanneer er nog geen bussen rijden. Frank werkt op een afgelegen bedrijventerrein in de buurt van Antwerpen. Maandelijks vullen ze een vuilzak met restafval, ze gaan ieder een keer per week zwemmen en hebben een abonnement bij de bib. Zij betalen daar in totaal 573 euro per jaar voor, of bijna vier keer meer dan de gemiddelde kostprijs in vergelijkbare steden. Als Frank en Tina in Genk hadden gewoond, betaalden ze voor dit alles 98 euro, in Tienen 226 euro.

Van lidgeld voor de bibliotheek, een zwembeurt, parkeren tot zelfs het buitenzetten van je vuilnis, altijd betaal je meer in Leuven dan in vergelijkbare steden. De PVDA maakte een studie waarin de prijzen van verschillende diensten worden vergeleken tussen Leuven en andere centrumsteden zoals Genk en Hasselt en omliggende steden zoals Vilvoorde, Diest, Tienen en Aarschot.

Ontspannen in Leuven is geen pretje

Een Leuvenaar betaalt in vergelijking met inwoners van andere centrumsteden 44% te veel voor het lidgeld van zijn of haar bibliotheek. Maar ook de ingangsprijs in het Leuvense zwembad is veel duurder, de Leuvenaar betaalt daarvoor 104% te veel.

Als de Leuvenaars Mark (36) en Zeynep (35) bijvoorbeeld beslissen om tijdens een warme Belgische zomerdag naar het zwembad te gaan in Leuven met hun zoon Jakob (15) en een vriend Peter (14), betalen ze bijna 25 euro voor dit bezoek. Moesten ze in een van de ons omringende steden wonen zouden ze gemiddeld 11 euro uitgeven.

Doordat het stadsbestuur in zee is gegaan met de   commerciële (en dus dure) Sportoase is het meer dan dubbel zo duur om te gaan zwemmen in Leuven dan in de omliggende steden. Een betaalbaar alternatief om te zwemmen voor mensen die in Leuven of in de buurt wonen zijn de zwembaden in Wilsele en Kessel-Lo. Maar sinds het huidige zwembad van Wilsele door een nieuw ‘Sportoase’ zwembad wordt vervangen kan er ook daar een prijsstijging worden verwacht.

Parkeren in Leuven tot acht keer duurder dan in andere steden

Niet alleen de kostprijs van vrijetijdsbesteding in Leuven ligt hoger dan de omliggende steden, ook voor vuilniszakken en een bewonerskaart om te parkeren moeten Leuvenaars erg diep in de buidel tasten. De kostprijs van de vuilniszakken is 45% duurder dan in de omliggende steden.

Het opvallendste verschil tussen Leuven en andere steden is de bewonerskaart. Heel wat gezinnen hebben een of twee auto’s nodig om naar hun werk te gaan. Het openbaar vervoer is in ons land niet afgestemd op de verschillende werkplekken, dus zelfs als je in de stad woont is een auto soms noodzakelijk. Als je in Leuven woont, zal je het geweten hebben. Daar kost een eerste bewonerskaart 60 en een tweede maar liefst 300 euro. Dat terwijl je in steden als Diest, Hasselt en Genk als inwoner gratis kan parkeren in blauwe zone. In Leuven betaal je 177% te veel voor een eerste bewonerskaart en 717% te veel voor een tweede bewonerskaart in vergelijking met andere centrumsteden. Met de uitbreiding van de blauwe zone moeten nu steeds meer Leuvenaars deze dure bewonerskaarten betalen. Leuven wordt een echte elitestad.

Jef, Marie, Tom en Jan

Jef (52) en Marie (47) een koppel uit Leuven met twee katten, werken respectievelijk in Antwerpen en in de rand rond Brussel. Ze hebben een auto en vullen gemiddeld 1 grote bruine vuilniszak om de twee weken. In totaal betalen ze voor vuilnis en parkeren 118 euro per jaar. In de ons omliggende steden geven gelijkaardige gezinnen gemiddeld 58 euro uit aan deze zaken. Dat is minder dan de helft van wat ze in Leuven moeten betalen.

Twee samenwonende vrienden Tom en Jan, hebben beide een auto nodig om naar hun werk te rijden. Ze beslissen om de prijs voor de bewonerskaarten eerlijk onder hun twee te verdelen en betalen dus samen 360 euro. Als Tom en Jan in Tienen zouden gewoond hebben, betaalden ze 80 euro voor die twee kaarten, of 3,5 keer minder dan in Leuven. Als ze in Diest, Hasselt of Genk zouden gewoond hebben, konden ze als bewoners zelfs gratis parkeren.

Dure stadsdiensten, een (asociale) keuze

Het Leuvens stadsbestuur gaat in zee met het bedrijf Sportoase om haar zwembaden uit te baten. Nu kiest het bestuur opnieuw voor een private speler voor het zwembad in Wilsele. De PVDA vindt dat deze diensten basisrechten zijn en niet in handen mogen komen van bedrijven die er winst op maken. De stad moet het zelf beheren.

Het stadsbestuur klopt zichzelf op de borst door te stellen dat de gemeentebelastingen in Leuven lager liggen dan in andere steden. Recent verlaagden ze de belastingen nog eens van 7 naar 6,7%. Maar als we kijken wat het leven in Leuven kost, is dat wel een heel schrale troost voor de inwoners. Lage personenbelastingen en dure stadsdiensten zijn een asociale keuze. Ze treffen de inwoners met weinig geld het hardst. Een gezin met een laag inkomen, zal immers evenveel moeten betalen voor zwembad, huisvuil en bewonerskaart als een gezin met een hoog inkomen. Maar voor dat eerste gezin is het wel een stevigere hap uit hun budget. De stadsdiensten moeten een pak goedkoper. Dat is zeer goed mogelijk, leren de voorbeelden uit andere steden ons.