Nieuws - PVDA Leuven

“Wiske is een jammer symbool van het falende woonbeleid in Leuven”

Geschreven door Admin | 29 augustus 2024

PVDA Leuven reageert met gemengde gevoelens op de verhuis van Wiske (70) naar Lubbeek. Wiske dreigde door de heraanleg van de Kop van Kessel-lo zonder woning te vallen. “Natuurlijk zijn we blij dat Wiske een huis heeft gevonden waar ze met haar gezin kan gaan wonen”, vertelt Anton Nilis, lijsttrekker voor de PVDA in Leuven. “Maar na heel haar leven hier gewoond te hebben, moet Wiske nu jammer genoeg verhuizen weg van Leuven.” Volgens de PVDA is Wiske één van de vele gezichten van de wooncrisis in Leuven. “Voor steeds meer Leuvenaars, jong en oud, is het onmogelijk geworden om in Leuven te blijven wonen. Het is tijd dat het stadsbestuur haar verantwoordelijkheid neemt en van betaalbaar wonen een echte topprioriteit maakt.”

Wiske is één van de bewoners van de Kop van Kessel-lo die in 2017 te horen kregen dat hun woningen zouden worden afgebroken, ze huurde er een woning van de Stad Leuven. “Met de belofte van een oplossing door toenmalig schepen Carl Devlies. Van die belofte schoot in 2021 niets meer over”, vertelt Nilis. Wat volgde was een ellenlange zoektocht naar een woning. “Wiske bezocht meer dan 50 huizen op de privémarkt en schreef zich in op de wachtlijst voor een sociale woning”, vertelt Nilis. “En nu heeft ze dus een woning gevonden. Jammer genoeg niet in Leuven, maar in Lubbeek.”

Volgens PVDA is Wiske één van de vele slachtoffers van het falend woonbeleid op lokaal en Vlaams niveau. “Ons gemeenteraadslid Line De Witte heeft de voorbije jaren meermaals op de tafel geklopt en betaalbaar wonen helemaal bovenaan de agenda gezet in Leuven. Maar het is echt tijd om door te pakken en een aantal echt ambitieuze maatregelen te nemen om de wooncrisis in Leuven aan te pakken”, volgens Nilis. “Denk aan een huurprijzenraster of onze Leuvense Woonnorm”, noemt Nilis een aantal voorbeelden. “En ook het bouwritme van sociale woningen moet echt een paar versnellingen hoger”, besluit hij.