Rood Fonske 2017

  • Nominaties 2017 >>>

  • Bruul Brult

  • Delegees Marmo NV

  • Anne en Sander (Solidariteitsmars)

  • Gastvrij Netwerk

  • Wouter en Juna (Climate Cycle Leuven)

Genomineerd voor Rood Fonske 2017

Uitreiking op de PVDA nieuwjaarsreceptie op 2 februari 2018 te Leuven. 

Voorstelling van de 5 genomineerden voor het Rood Fonske 2017, een prijs die PVDA Vlaams-Brabant uitreikt aan een persoon of vereniging die zich het voorbije jaar verdienstelijk maakte voor de samenleving. 

De jury, bestaande uit Willy Verbeek (beweging.net Herent), Stijn Heuvelmans (BBTK Vlaams-Brabant), Bert Verhoogen (ABVV Horval Leuven), Bram Deraedemaeker (Comac Leuven), Wim Oris (Compagnie Tartaren) Wout Lootens (PVDA) en Tine Van Rompuy (initiatiefneemster Rood Fonske) nomineerde 5 kanshebbers:

De Bruul Brult (Leuven)

De Bruul Brult is een actiegroep uit Leuven, bestaande uit omwonenden en gebruikers van het Bruul park, die zich verzetten tegen de plannen voor een parking onder de Bruul. Zij willen het park behouden, als ontmoetingsplaats voor de buurt en omdat deze groene long in de stad van vitaal belang is in de strijd tegen de klimaatverandering.

Meer info

Stem

Gastvrij Netwerk (Wijgmaal, Lubbeek, Herent)

Gastvrij Netwerk bestaat uit meer dan duizend vrijwilligers verdeeld over een veertigtal aangesloten groepen in ons land, die lokaal en autonoom werken. Zij zoeken plaatselijk oplossingen inzake opvang van vluchtelingen. In onze regio gaat dit om Wijgmaal, Herent en Lubbeek. Men deelt met Vluchtelingenwerk Vlaanderen de visie en zorg van mensen op de vlucht. Vluchtelingenwerk Vlaanderen lauwerde  Herent voor het receptenboek ‘Lekkernij uit het land van de duizend heuvels (en tien andere recepten die de grenzen doen verdampen)’. Herent laat zijn inwoners op die manier proeven van de (culinaire) cultuur van de vluchtelingen uit landen als Armenië, Irak, Syrië, Somalië, Guinee, Congo, Eritrea, Rwanda en Burundi.

Meer info over Lubbeek

Meer info over Herent

Meer info over Wijgmaal

Stem

Anne en Sander (Studenten KULeuven - Solidariteitsmars)

Toen ze hoorden dat Theo Francken naar Leuven kwam om een lezing te geven, besloten ze de mars voor solidariteit en mensenrechten te organiseren. Ze deden dit omdat ze het niet eens zijn met de politiek die hij verdedigt, want daarin stelt hij mensenrechten in vraag, creëert hij A- en B-burgers en probeert hij het middenveld monddood te maken. Met de mars wilden zij een alternatieve tegenstroom bieden tegen dit koude beleid van Francken. In de samenleving die zij willen worden mensenrechten onvoorwaardelijk gerespecteerd, hebben alle burgers gelijke rechten en is er een solidair alternatief van een actieve vredespolitiek, een ambitieus klimaatplan, meer ontwikkelingshulp en een actief anti-racismebeleid.

Meer info

Stem

Arbeidersdelegees ABVV en ACV MARMO NV (Diest) 

Marmo is een vleesverwerkend bedrijf. De delegees komen nooit in de aandacht omdat zij steeds in de luwte moeten vechten in een bedrijf waar geen lange syndicale traditie bestaat. Bovenal moeten zij dagelijks het gevecht aangaan tegen een werkgever die geen respect heeft voor de sociale wetgeving, de delegees en het sociaal overleg. Veel delegees zouden er in dergelijke omstandigheden al lang de brui aan gegeven hebben maar deze mensen houden vol. Il faut le faire – zij verdienen onze steun!

Stem

Juna Ghaye en Wouter Vanduffel (Climate Cycle Leuven) 

2 studenten zetten zich in voor een klimaatneutraal Leuven. Een klimaatneutrale stad creëren is een ambitieus project, maar hoogstnoodzakelijk. Deze jongeren brachten 75 fietsers samen op de straten van Leuven om te laten zien dat Leuvenaars een groene stad wensen. Hun eisen waren o.a. gratis openbaar vervoer en fietsenstallingen in de stad, een openbaar energiebedrijf, derdebetalersregeling voor isolatie van woningen en een uitgebreide zorg voor onze parken en ons groen. Zulk sociaal en ecologisch engagement kan alleen maar goed zijn voor onze stad!

Meer info

Stem

 

Wie verdient volgens jou het Rood Fonske 2017?