Projectontwikkelaar breekt af, stad Leuven kijkt toe

Karrar Maslamani is een alleenstaande jongeman van 36 jaar die 9 jaar geleden naar België vluchtte van oorlog in Irak. Hij is ondertussen goed geïntegreerd en spreekt vlot Nederlands. Op 13 januari 2020 krijgt hij te lezen dat hij binnen 6 maanden zijn woning in de Mechelsestraat in Leuven moet verlaten. Zijn woning is verkocht aan projectontwikkelaar Colismo en zal met de grond gelijk worden gemaakt om te worden vervangen door nog maar eens een prestigeproject met luxewoningen. De belangrijkste speler in Colismo is multimiljonair Steven Lismont die 2 jaar geleden 11 miljoen euro incasseerde bij de verkoop van Cars On The Web.

Wij interviewden Karrar, die naarstig op zoek is naar een andere woning, en dat is niet vanzelfsprekend in het onbetaalbare Leuven.

Corona gooit roet in het eten

Karrar: “Op 13 januari 2020 heb ik te lezen gekregen dat ik binnen 6 maanden mijn woning uit moest. Ik dacht dat ik in 6 maanden tijd wel een andere woning zou vinden. Maar Corona heeft ervoor gezorgd dat ik meer dan 2 maand geen enkele afspraak kon maken om een woning te  bezichtigen.”

 

Te weinig betaalbare woningen in Leuven

Karrar: “Ik heb voor- en nadien wel enkele woningen kunnen bezichtigen maar ik was nooit de kandidaat die werd gekozen. Telkens waren we met meer dan 6 a 7 kandidaten. Zo was er bijvoorbeeld een woning die nog maar 8 uur online stond en er waren meer dan 1500 kijkers waarvan 20 kandidaat-huurders. Er zijn in Leuven gewoon te weinig betaalbare woningen en te veel luxewoningen. Meer dan de helft van de luxewoningen aan de vaart staat leeg, maar ik moet mijn huis uit omdat dat ook wordt omgevormd tot luxewoningen. Daar hebben we nu toch echt geen nood aan in Leuven?”

 

“Geloof mij, ik doe mijn best om een andere woning te vinden maar tot nu toe zonder positieve resultaten. Ik werk op interimbasis, dat helpt ook niet om een huurcontract vast te krijgen. De meeste eigenaars vragen loonfiches van 3 maanden. Die kan ik niet voorleggen. Soms word ik gewoon niet uitgenodigd voor een gesprek. De woning is plots verhuurd als ik bel. Misschien komt dat door mijn naam? Ik spreek goed Nederlands, maar ik denk dat sommige verhuurders niet aan ‘buitenlanders’ willen verhuren. Ik ben nochtans een goede huurder.”

 

De wachtlijst waar geen einde aan komt

Karrar: “Ik sta nu 7 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning bij SVK en 6 jaar op de wachtlijst van Dijledal. Vlak voor de lockdown ben ik naar de Dijledal geweest om te vragen hoe lang het nog zou duren en ze hebben mij gezegd dat ik nog 4 a 5 jaar moet wachten. De wachtlijst voor alleenstaanden is nu minstens 10 jaar vertelde die meneer van Dijledal. Als ik vroeg wat ik moest doen zei hij dat hij geen tijd en goesting heeft om het nog eens uitleggen. En heeft mij buitengezet. Dan ben ik naar SVK geweest en ze hebben mij vriendelijk gezegd dat ik nu meer punten heb om sneller een sociale woning te krijgen maar dat wil niet zeggen dat dat dit jaar of volgend jaar het geval zal zijn. Er zijn nog veel andere mensen die nog kwetsbaarder zijn dan mij.”

 

“Geen plaats voor mensen zoals ik in Leuven”

Karrar: “Ik heb een e-mail gestuurd naar het kabinet van Wouter Beke, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding en om een oplossing gevraagd. Ze hebben mijn verhaal doorgestuurd naar schepen van wonen in Leuven Lies Corneillie. En ik mocht haar bellen om een oplossing te vragen maar zij nam nooit op. Nadien heb ik een e-mail van haar ontvangen dat ik naar Woonanker moest gaan, zij kunnen in mijn plaats bellen om op de privé huurmarkt een woning te vinden. Maar ik spreek goed Nederlands, ik kan best zelf bellen, ik doe niet anders. Woonanker is een heel mooi initiatief voor kwetsbare nieuwkomers die nog niet goed Nederland spreken, maar voor mij kunnen ze niet zo veel doen. Ze hebben toch geen woningen. Ik had nooit gedacht dat ik in Leuven zo zou behandeld worden. Er is niemand in de stad die naar mijn problemen luistert. Het stadsbestuur brengt overal mooie verhaaltjes en spreekt over een inclusieve stad, maar als puntje bij paaltje komt, dan is er geen plaats in deze stad voor mensen zoals ik.”

 

Uitstel

Karrar: “Ik vind het niet correct dat er geen rekening wordt gehouden met het feit dat ik bijna 3 maand niks kon zoeken omwille van Corona. Eind juli lopen mijn 6 maanden af, maar eigenlijk heb ik daar maar 3 maand van kunnen zoeken. Ik vraag dus 3 maand extra om een woning te vinden. Als dat niet mogelijk is vind ik dat ik een noodwoning moet krijgen tot ik een andere woning heb gevonden, of een sociale woning. Donderdag ga ik naar de huurdersbond om te kijken wat zij kunnen doen, zoals jullie mij hebben aangeraden.”

 

“Ik weiger op straat gezet te worden. Als ze mij op vrijdag 31 juli hardhandig uit mijn huis zou zetten, kampeer ik voor het stadskantoor tot een mogelijke oplossing komt.”

 

Visie van PVDA Leuven over de wooncrisis

We zitten met een wooncrisis in Leuven en het nieuwe stadsbestuur heeft het opgegeven om daar iets aan te veranderen. Bijna alle woningen die worden bijgebouwd zijn luxewoningen. Zelfs het project ‘t Wisselspoor dat de stad zelf in handen heeft, zal bestaan uit peperdure cohousing appartementen. Na twee jaar bestuur zijn er minder sociale woningen dan voordien. Schepen van wonen Lies Corneillie pakt uit met haar Community Land Trust, maar verklaart vervolgens zelf in de pers dat ze niet in de illusie leeft dat Leuven daardoor binnen vijf jaar een goedkopere woonstad zal worden. Het gaat immers over slechts 15 tot 20 woningen. Dat zou nochtans wel de ambitie moeten zijn.

 

Het bestuur kan wel degelijk iets doen aan het woonprobleem maar dan moet het de touwtjes zelf in handen durven nemen en de woningmarkt echt organiseren. Zelf via voorkooprecht woningen opkopen en er betaalbare huurwoningen van maken, in nieuwe projecten veel strenger onderhandelen met de ‘partners’ en vragen dat het merendeel van de woningen sociaal of betaalbaar zijn, woningen die langdurig leegstaan omvormen tot sociale woningen, strengere controle op de kwaliteit van huurwoningen en richtpijzen opleggen voor huurwoningen naar gelang kwaliteit, grootte en ligging zijn daarvoor de start.

Doe je mee?