Film -en panelgesprek verpleegsterschool

Als het van het stadsbestuur en projectontwikkelaar Resiterra afhangt, wordt de oude verpleegstersschool in de kapucijnenvoer afgebroken en zullen er peperdure nieuwbouwappartementen voor in de plaats komen.
De afbraak maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van de Hertogensite, een groot project dat zich uitstrekt van de brusselsestraat (het sint-pietersziekenhuis) tot aan de oude verpleegstersschool.
Line De Witte (kersvers gemeenteraadslid voor PVDA), ingenieur architect Ramon Kenis (Leuvens Historisch Genootschap) en Liesbet D’huys (S.O.S Brusselsestraat) gaan hierover in gesprek.
Ter inspiratie bekijken we ook samen de korte documentaire San Francisco 2.0, over hoe grote nieuwbouwprojecten niet alleen het uitzicht van een stad veranderen, maar ook enorme sociale gevolgen hebben.


Line De Witte: “De focus van het project ligt op luxewoningen waar mensen met een gemiddeld loon nog niet van moeten dromen. Over de ontwikkeling van de vaartkom merken wij de teleurstelling bij veel Leuvenaars, omdat prestigeprojecten en peperdure luxeflats voorrang krijgen op betaalbare woningen en sociale huisvesting. Bij de ontwikkeling van de Hertogensite, waar de verpleegsterschool een deel van uitmaakt, maakt het stadsbestuur net dezelfde keuzes: Het stadsbestuur gaat voor de zoveelste keer in zee met projectontwikkelaar Resiterra. In plaats van te vertrekken van de reële woonnoden van de vele mensen die dagelijks Leuven draaiende houden zoals buschauffeurs, verplegend personeel of schoonmaakpersoneel laat het stadsbestuur zo haar woonbeleid over aan investeerders die uit elk project zo veel mogelijk winst willen slaan. Dit toont toch aan dat het Leuvens woonbeleid faalt. De ernst van de wooncrisis wordt alweer ontkend. Het aandeel sociale woningen op de hele hertogensite is 10%. Niet meer dan het opgelegde minimum. Voor een stad waar mensen vaak jaren op een wachtlijst moeten wonen is dat niet erg ambitieus.”
Ramon Kenis: “Het Leuvens Historisch Genootschap wil onder andere de erfgoedwaarde van de Verpleegstersschool te duiden. Zo stellen ze dat vanuit een uitgevoerde grondige studie aan de KU Leuven, gebaseerd op de bestaande waardevolle architectuurkwaliteit, de herbestemming van de Verpleegstersschool tot een maatschappelijk verantwoord woonproject, haalbaar is en een buitenkans is. Ze vinden dat de voorziene sloop van de waardevolle Verpleegsterschool, omwille van mobiliteitsaspecten om daarna nieuwe dure nieuwbouwappartementen te realiseren, uit oogpunt van sociale duurzaamheid onverantwoord is.”
Van Liesbet D’huys horen we bekommernissen over de verwachtte gevolgen wat betreft leefbaarheid, luchtkwaliteit en verkeersproblemen voor de buurtbewoners.

WANNEER
9 november 2018 om 20u00 - 23u00
WAAR
Romaanse Poort
11 deelnemers
Koenraad Verheyden Anja Verbeeck Marc Jamart Jasmine Elsen Koen van wonterghem Johan Gielen

Kom je?

Door dit formulier te verzenden verklaar je je akkoord dat de PVDA de door jou verstrekte gegevens bijhoudt om je naargelang je interesses op de hoogte te houden van standpunten en activiteiten van de PVDA. Je kunt die gegevens opvragen, laten verbeteren en laten verwijderen. Dat kan per e-mail naar pvda@pvda.be, of per brief naar PVDA, M. Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel. Als je vindt dat we je persoonsgegevens op een onrechtmatige manier verwerkt hebben, kun je een klacht indienen bij de Privacycommissie. Meer over het privacybeleid van de PVDA: www.pvda.be/privacy.

7 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Koenraad Verheyden
  neemt deel 2018-11-08 23:52:35 +0100
 • Anja Verbeeck
  neemt met 1 personen deel 2018-11-08 18:42:56 +0100
 • Marc Jamart
  neemt deel 2018-11-07 22:25:30 +0100
 • Jasmine Elsen
  neemt deel 2018-11-06 09:30:54 +0100
 • pieterjan de meulder
  heeft deze pagina gevolgd 2018-11-05 17:39:15 +0100
 • Koen van wonterghem
  neemt met 2 personen deel 2018-11-03 07:51:50 +0100
 • Johan Gielen
  neemt deel 2018-10-29 19:15:26 +0100

Dit is jouw beweging